Create an account


Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[NEED HELP] Radeon 9550 broken warpzones: bad OpenGL 2.0 implementation?

#1
I managed to pick up an old computer for free a few days ago from a friend who was getting rid of it. Broken HDD and horrid case and PSU but still some usable parts for nothing. Big Grin

It has a Radeon 9550 graphics card, basically an underclocked 9600 but also was confusingly marketed as the X1050 as well. Darkplaces reports that it supports OpenGL 2 when used under Windows XP with the ATI drivers.

Warpzones do not render correctly with this card, a scene here from Glow Arena to demonstrate:


.jpg   xonotic20121216180809-00.jpg (Size: 25.73 KB / Downloads: 31)

For a start there is some serious draw order issue going on with everything viewed through the warpzone. This also causes big overdraw and hence it's slow as well as confusing. Sometimes the actual angle/position of the warpzone is offset such that everything the other side appears shifted too.

Now I'm not expecting anything to be fixed here really as I'm pretty certain it's a broken OpenGL 2.0 implementation and I'd blame ATI for that. I just wanted to point this out as it will most likely effect other r300 Radeons too. I was going to have a go under Linux with the free drivers to see if they manage any better.

Obviously I've tried lots of things with VBO, occlusions and reflection detail levels to no avail.

To mitigate against this (and other OpenGL 2.0) problems, an OpenGL 1.3 path for the reflections would be the best help, if perhaps a little out of date now as anything modern should run OpenGL 2.0 with no problems.
I'm at least a reasonably tolerable person to be around - Narcopic
Reply



Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
Question [NEED HELP] How to create warpzones? (solved) Kotangens 10 1,426 08-19-2020, 07:05 AM
Last Post: Kotangens
  [FIXED] Broken Messages? Beagle 2 2,020 05-11-2016, 07:10 PM
Last Post: Beagle
  [SOLVED] How to get Xonotic to work with the open-source Radeon driver? MirceaKitsune 16 14,704 11-19-2013, 06:49 AM
Last Post: MirceaKitsune
Question [SOLVED] Broken animations in the Autobuild right now? poVoq 13 8,562 04-02-2013, 10:49 AM
Last Post: asyyy
  [NEEDS INFO] stromkeep broken? hutty 14 6,785 11-23-2012, 04:52 PM
Last Post: Maddin
  [BUG] Broken grass s1lence 9 5,459 08-21-2012, 11:07 PM
Last Post: s1lence
  [BUG] Lightspeed map incorrectly rendered when OpenGL 2.0 is disabled/not available edh 8 5,355 07-09-2012, 12:24 PM
Last Post: hutty
  [SOLVED] How is AMD Radeon HD 6450 for Xonotic? AnArKiSt 17 12,986 06-29-2012, 04:11 PM
Last Post: edh
  [SUGGESTION] mesa radeon r600g gallium tweaks pheldens 0 2,437 06-27-2012, 05:28 PM
Last Post: pheldens
  [TUTORIAL] ATI HD 4250 fails with OpenGL settings mitcoes 3 4,875 06-27-2012, 10:08 AM
Last Post: edh

Forum Jump:


Users browsing this thread:
1 Guest(s)

Forum software by © MyBB original theme © iAndrew 2016, remixed by -z-