Create an account


Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[SOLVED] strange shading

#1
Hello, i got a little problem here:

just take a look:

http://www.abload.de/img/starthydrq.jpg
http://www.abload.de/img/endf2cw4.jpg

It happens since a few days, only on ubuntu 12.04 x64 nvidia gtx 460 driver 295.49
It is not reproducable, just after playing an hour or so. Does not happen on windows.

My gfx-card is fine, testet it with some tools and games. Doesn't overheat either. Huh
[Image: 11436.png] (PLAY/Drunk/Rudi_Aut ^^)
Reply

#2
Seems to not load the lightmaps or loads them incorrectly. But I don´t know what exactly could cause this...
Reply

#3
"It happens since a few days." What changed since then?

"Only on Ubuntu." Does that mean you tried other operating systems on the same computer?
[Image:http://i.imgur.com/4XODR.png]640K ought to be enough for anybody.
     ― Linux Torvalds
Reply

#4
(09-26-2012, 12:59 PM)Mr. Bougo Wrote: "It happens since a few days." What changed since then?

"Only on Ubuntu." Does that mean you tried other operating systems on the same computer?

* Spaceman is not being helpful
It could be Ubuntu's new Amazon adverts showing midgame. You need to buy things from Amazon, now.
Reply

#5
^^ actually Xubuntu ^^ not using dash
[Image: 11436.png] (PLAY/Drunk/Rudi_Aut ^^)
Reply

#6
I had this same issue with xonotic 0.5 (although without the time delay ) ... 0.6 seemed to have fixed it ... now its back ??

note :: im using mint (ubuntu derivative) ... ati card ... proprietary driver
Reply

#7
Rudi, you did not answer my questions.
[Image:http://i.imgur.com/4XODR.png]640K ought to be enough for anybody.
     ― Linux Torvalds
Reply

#8
Hmm nothing changed no big updates, maybe something in The config, will Test that.
and yes as said using windows on the same machine too, but there I don't have that glitch.
[Image: 11436.png] (PLAY/Drunk/Rudi_Aut ^^)
Reply

#9
That's really strange. Do you play other 3d games in linux? Do they have this problem?
[Image:http://i.imgur.com/4XODR.png]640K ought to be enough for anybody.
     ― Linux Torvalds
Reply

#10
yeah i play other games on linux, BlockoutII ^^
and from time to time doom3, quake1234, quakewars, starcraft2 and a lot of other stuff no problems there
[Image: 11436.png] (PLAY/Drunk/Rudi_Aut ^^)
Reply

#11
SO I played a bit around with the config, so far that glitch disappeared Smile
It seems that turning off the shadow map in the effects tab doesn't work and results in that stuff. I guess I accidentally turned it off.
Maddin had the right guess! Thanks everyone.
[Image: 11436.png] (PLAY/Drunk/Rudi_Aut ^^)
Reply

#12
There's still a problem though. You said it happens when you disable "the shadow map" (what is that?) in the effects tab and play for a while, then it suddenly appears? Does it happen on any map then?

If there's a possibility that this could be a bug, you really really should give as many details as you possibly can. So please do so!
[Image:http://i.imgur.com/4XODR.png]640K ought to be enough for anybody.
     ― Linux Torvalds
Reply

#13
Ok now it's reproducable, more or less, The option is called "use lightmaps" Shadowmap=lightmap more or less. Turn it off... (It doesn't seem to have any effect) Load several maps restart them a few times and then you have that visible glitch.

Turn "use lightmaps" on, apply and everything is back to normal.

Without a lightmap and without rt-light, the map should look fullbright, without any shading.
[Image: 11436.png] (PLAY/Drunk/Rudi_Aut ^^)
Reply

#14
Can you try this in windows then? Perhaps the option was turned on already there.
[Image:http://i.imgur.com/4XODR.png]640K ought to be enough for anybody.
     ― Linux Torvalds
Reply

#15
That is no bug. If you turn off light-mapping, the engine uses vertex & grid light data instead, and this is much more coarse then light mapped data. There's no option that should make the world fullbright.
Reply

#16
tZork, but why would it make no difference at first, then suddenly appear like in the screenshots above?
[Image:http://i.imgur.com/4XODR.png]640K ought to be enough for anybody.
     ― Linux Torvalds
Reply

#17
it needs vid_restart to 'take', or a map that haven't been loaded yet.
Reply

#18
Sure, but what Rudi is saying is that, with this setting saved in his config, any time he starts the game will lead to this glitch after a few matches. No config changes involved, as far as I can tell.
[Image:http://i.imgur.com/4XODR.png]640K ought to be enough for anybody.
     ― Linux Torvalds
Reply

#19
I did not read it all. i just saw the screenys and this statement:

(09-27-2012, 08:18 AM)Rudi Wrote: Ok now it's reproducable, more or less, The option is called "use lightmaps" Shadowmap=lightmap more or less. Turn it off... (It doesn't seem to have any effect) Load several maps restart them a few times and then you have that visible glitch.

Turn "use lightmaps" on, apply and everything is back to normal.

Without a lightmap and without rt-light, the map should look fullbright, without any shading.

Witch is false, threes no option in Xonotic for that. Assuming this will already put you on the wrong track as to what to expect.
Reply



Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  [NEED HELP] Strange input lag and graphics lag in 0.8.2 mrdoklata 3 2,314 04-21-2017, 11:00 PM
Last Post: -z-
Sad [NEEDS INFO] Strange bug - my character is moving all the time ! Oncl'Tom 2 1,536 02-12-2017, 06:57 PM
Last Post: organic
  [NEEDS INFO] Very, very strange lags machine! 6 2,882 03-27-2015, 03:55 PM
Last Post: GoregeousGuy
  [SOLVED] Strange thing Keziolio 10 6,607 10-26-2014, 08:58 AM
Last Post: Smilecythe
  [NEEDS INFO] strange hook lag when connecting from special network bofh 3 2,272 04-15-2014, 10:45 AM
Last Post: tZork
  [SOLVED] Strange sensitivity changes Faraday 4 2,550 04-06-2013, 01:19 PM
Last Post: tZork
  [SOLVED] Very strange sound bug while on my server. neXus 8 4,194 04-19-2012, 06:45 AM
Last Post: neXus
  [NEEDS INFO] Third map doesn't show any textures or shading? On MacBook 2.1 C2D blickblocks 4 3,263 01-21-2012, 06:23 AM
Last Post: divVerent
  [SOLVED] [SOLVED] Strange moving lines rocknroll237 3 2,966 10-22-2011, 04:23 PM
Last Post: Lee_Stricklin

Forum Jump:


Users browsing this thread:
2 Guest(s)

Forum software by © MyBB original theme © iAndrew 2016, remixed by -z-